DRJ w Jaworze: Miasto Chleba

Małgorzata Majeran-Kokott | Utworzono: 2014-08-22 11:26 | Zmodyfikowano: 2014-08-22 11:27
DRJ w Jaworze: Miasto Chleba - fot. Karol Czapski (Radio Wrocław)
fot. Karol Czapski (Radio Wrocław)

To święto, które trudno opisać słowami. Chodzi o smak i zapach chleba, który zobaczymy i posmakujemy w różnych odsłonach. Przed nami Święto Chleba i Piernika, które po 15 latach organizacji Międzynarodowych Targów Chleba na nowo, w zupełnie świeżej odsłonie, uczyni z Jawora Polską Stolicę Chleba. Zapowiadają się niezwykłe trzy dni zabawy, wypełnione bogactwem smaków, gatunków i metod wypiekania chleba, ciast i pierników, z których Jawor znany jest już od XVI stulecia.

Podczas Święta Chleba i Piernika , na które zapraszamy od 29 do 31 sierpnia, będziemy mogli skosztować różnorodne pieczywo, ale także obserwować kunszt najlepszych polskich piekarzy i cukierników, którzy wbrew rynkowym trendom starają się zachować wierność starym recepturom i dobrym technologiom.

Nie zabraknie także chleba wypiekanego według starodawnych receptur w tradycyjnym, opalanym drewnem piecu. Wypiekany będzie „Chleb wiejski na zakwasie" przez Piotra Klaczyka - produkt tradycyjny województwa dolnośląskiego. Wypiek chleba opiera się na recepturze seniorki rodu rodziny Klaczyk, która obecnie zamieszkuje w Pomocnem, a wywodzi się z rodziny poznańskiej. Dzięki tradycyjnej metodzie wypieku chleb otrzymuje charakterystyczny smak i wygląd, a mianowicie: kształt okrągły wysokości ok. 12 cm, skórka chrupiąca koloru jasnobrązowego, smak lekko kwaskowy. Stoiska piekarnicze wypełnią się nie tylko polskim chlebem, ale i czeskim i ukraińskim. Dużą atrakcją będzie stoisko, na którym znajdą się wyroby m.in. dla diabetyków, bezglutenowe i niskobiałkowe.

 

Najmłodsi będą budować „Osiedle marzeń z piernika”, a jaworski Rynek wypełni się zapachem cynamonu i aromatycznych przypraw korzennych.

Na zakończenie Święta Chleba i Piernika - w niedzielę - znany kucharz Karol Okrasa przygotuje staropolski żurek i bigos, który serwować będziemy w świeżo wypieczonych chlebkach.
Imprezie towarzyszyć będą niezwykłe widowiska, prezentacje artystyczne, koncerty gwiazd polskiej sceny muzycznej, m.in. zespołów AFROMENTAL oraz BLUE CAFE.

Dolnośląski Rozkład Jazdy zaprasza do Jawora w sobotę 30 sierpnia od godziny 12.00.

Program obchodów:

piątek, 29 sierpnia
16.00 – Oficjalne otwarcie Święta Chleba i Piernika
- Korowód dzieci z wypiekami prowadzony przez Miłkowicką Orkiestrę Dętą oraz Mażoretki z partnerskiego miasta Niepołomice
- Poświęcenie bochnów chleba oraz pierników
- Występy przedszkolaków - prezentacje utworów o jaworskich piernikach
- Prezentacja Mażoretek z Niepołomic
- „Osiedle marzeń z piernika” - budują jaworskie przedszkolaki
17.00 - Występ Miłkowickiej Orkiestry Dętej
18.00 - Prezentacja miasta partnerskiego BERDYCZOWA na Ukrainie
19.30 - Koncert zespołu NIEPOPRAWNI
21.00 - Gwiazda wieczoru – zespół AFROMENTAL

sobota, 30 sierpnia
10.00 – Nabożeństwo Dziękczynne za Dar Chleba w Kościele pw. św. Marcina koncelebrowane przez Jego Ekscelencję Ks. Biskupa Stefana Cichego
11.00 – Występ Chóru Albertówka
11.45 – Występ zespołu MUSICA FORTUNA z miasta partnerskiego TURNOV w Czechach
12.00 – XI Mistrzostwa Polski Piekarzy w Strzelaniu Sportowym oraz II Mistrzostwa Polski Piekarzy i Samorządowców w Bowlingu
12.30 – Rozstrzygnięcie konkursu Okręgowego Inspektoratu Pracy we Wrocławiu – Laur Pracodawcy Branży Piekarskiej Dolnego Śląska
13.00 – Spektakl dla dzieci „Dawno, dawno temu…” w wykonaniu Teatru Rozrywki Trójkąt z Zielonej Góry
14.00 – Występ zespołu ARS SALTANDI
14.30 – Występy artystów z miasta partnerskiego BERDYCZÓW
15.30 – Występ Kapeli Siedmiu Muzyków z miasta partnerskiego TURNOV
16.30 – Rozstrzygnięcie konkursu Piekarz Roku, w którym główną nagrodę ufundowały firmy Polmarkus Sp. z o.o.
17.00 – Pokaz taneczny K’Dance Studio
17.30 – Koncert łemkowskiego Zespołu Pieśni i Tańca KYCZERA
19.00 – Koncert zespołu WĘDROWNE GITARY
21.00 – Gwiazda wieczoru – zespół BLUE CAFE

niedziela, 31 sierpnia
11.00 – Występ artystów z miasta partnerskiego BERDYCZÓW
12.00 – Występ zespołu Crescendo
13.00 – Pokaz kulinarny KAROLA OKRASY
- podczas pokazu rozstrzygnięcie konkursu na Rzeźbę Chlebową, w którym główną nagrodę ufundowały firmy Martin Braun Sp. z o.o. oraz Agart-Pro Sp. z o.o.,
15.30 – Kapela Bajer
16:00 – Oficjalne zamknięcie Święta Chleba i Piernika

Od piątku do niedzieli:
- stoiska piekarzy i cukierników z Polski, Czech i Ukrainy, którym przewodniczyć będzie Stanisław Butka Prezes Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP
- animacje piekarnicze i cukiernicze prowadzone przez mistrzów piekarnictwa i cukiernictwa oraz zwycięzców w mistrzostwach Polski w turnieju na „Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz” organizowanego przez Dolnośląski Cech Piekarzy i Cukierników we Wrocławiu
- pieczywo bezglutenowe, bezbiałkowe i dla diabetyków, produkowane z naturalnych, najwyższej jakości surowców
- pokaz wypieku chleba według starodawnych receptur w tradycyjnym, opalanym drewnem piecu
- pokazy wybuchu wulkanu oraz wykłady i warsztaty mineralogiczne połączone z gleboznawstwem, prowadzone przez zespół edukatorów „Sudeckiej Zagrody Edukacyjnej” Stowarzyszenia Kaczawskiego
- wesołe miasteczko

Reklama